Joke de Kruijf ZANGERES / ACTRICE / DANSERES / COACH
 
Ik ben op 22 juli 1965 in Amsterdam geboren en opgegroeid in Amsterdam Noord. Op de kleuterschool vond ik het al leuk mij te verkleden, droeg ik graag de schoenen van mijn moeder en speelde ik met haar sieraden. Zo begon mijn voorliefde voor glitter en glamour. Op het eindfeest van de lagere school kreeg ik de smaak pas goed te pakken. Met 2 klasgenootjes deed ik het nummer ‘Dirty old men’ van ‘The Three Degrees’ na en ik voelde dat ik dit wel heel erg leuk vond. Vervolgens ontmoette ik op de MAVO Ron Boszhard. Hij had het schoolcabaret opgericht en zocht hier mensen voor. Mijn vriendin heeft mij letterlijk een duw moeten geven om hier aan mee te doen.
Vanaf dat moment wist ik dat ik hierin verder wilde. Ik deed auditie voor de Academie voor Kleinkunst en na eerst de HAVO te hebben afgerond werd ik aangenomen voor de opleiding Show-Musical. Net voor mijn stagejaar deed ik auditie voor de musical ‘Cats’ in Hamburg en werd daar aangenomen. Mijn professionele carrière begon daar op 15 februari 1987. Na in het buitenland in verschillende producties te hebben gespeeld, kwam ik in 1991 terug naar Nederland voor de rol van Cosette in ‘Les Miserables’. Daar speelde ik onder andere naast Henk Poort en Pia Douwes. Mijn grote doorbraak kwam met ‘The Phantom of the Opera’ waarin ik op 25-jarige leeftijd de rol van Christine Daaé heb vertolkt. Vele mooie rollen volgde waaronder Willeke in de musical over het leven van Willeke Alberti. Ook speelde ik in ‘Grace de Musical’, een bijzondere productie die door de onbekende producent Bert Maas heel brutaal met theater en al werd neergezet naast het voetbalstadion ‘De Amsterdam Arena’. Het orkest van ‘Grace’ stond onder leiding van Cy Coleman (de schrijver van het nummer Big Spender) en Carlo van der Put. Ik vind dit nog steeds het mooiste orkest waar ik ooit in een musical mee gezongen heb. Op 18 juni 2002 maakte ik mijn debuut in New York in The house of Honneurs, Carnegie Hall met songs uit ‘Grace de Musical’ ter ere van Cy Coleman. Helaas is ‘Grace de Musical’ failliet gegaan, dit was een emotioneel moment in mijn carrière. Gelukkig volgde er andere producties zoals de dansmusical ‘Crazy for you’, een paar liedjesprogramma’s en ‘Musicals in Ahoy’. Ook was ik 10 jaar lang deel van  de cast van ‘Forbidden Musicals’, in deze productie namen wij één keer per jaar alle musicals van dat seizoen op de hak.
Hoe leuk was het dat ik in 2009 toch nog een keer gevraagd werd voor een dansrol. Ik mocht de rol gaan spelen van Velma Kelly in de beroemde musical ‘Chicago’. Nog nooit in mijn leven heb ik zoveel spierpijn gehad! Maar ik vind het heel stoer van mezelf dat ik deze rol gespeeld heb. Mijn laatste productie was ‘1953 de Musical’ waarin ik de rol van Neeltje Sturm mocht spelen. Deze musical gaat over het waargebeurde verhaal van de watersnoodramp die ons land in 1953 heeft getroffen en deze musical heeft een heel speciaal plekje in mijn hart.
 

Fotografie: Roy Beusker